1 - 3 Septembrie 2017
Domeniul Teleki Gorneşti, Mureş
Transilvania

ARTDOOR

arta întâlnește natura

Află cine sunt câștigătorii

Câștigători

Emil Dobriban – Trunchi vs. Cherestea

Cătălin Nicolae Oancea – Mirroring

Marius Burhan – Turnul

Obie Platon, Diana Grigoraș – Portal Sonor

Rizi – Alina Rizescu, Bogdan Ștefănescu, Mihai Tatu, Mihaela Popescu, Cezar Somatca – Fluid

Ștefan Radu Crețu – Stromatopteryga

 

Mențiuni

Ileana Oancea – Contesa

Ildikó Oláh, Emese Pop, Eszter Kilén, László Kopacz – The Woven Castle

Julien Britnic – Trees Are Living Statues

 

Premiul special OAR Mureș

Minitremu – Laura Borotea, Diana Vlasa, Macrina Moldovan, Roxana Nae, Gabriel Boldiș –  Eclipsa

Despre competiție

Invităm artiști români și internaționali să înscrie propuneri pentru instalații artistice de mari dimensiuni. În cadrul competiței vor fi finanțate până la 7 instalații artistice de mari dimensiuni, valoarea totală a premiilor depășind 20.000 EUR. Instalațiile câștigătoare vor fi expuse pe toată durata festivalului AWAKE, pe domeniul Teleki.

 

Nu ne putem gândi la un loc mai bun pentru a crea, a expune și a explora arta decât în cadrul unui festival în mijlocul naturii, înconjurați de copaci seculari. Deschidem ușa Festivalului AWAKE pentru instalații artistice în aer liber.

15 IUN

Finalizarea înscrierilor

7 IUL

Anunțarea câștigătorilor

1 SEP

Vernisajul expoziției

  • Tema

Încurajăm artiștii să se lase inspirați de spațiul de poveste oferit de domeniul Teleki, format dintr-un impresionant parc englezesc și castelul de secol XVIII. Mai multe informații despre locul de desfășurare găsiți aici.

  • Premii

Bugetul alocat pentru fiecare instalație câștigătoare este de 3.000 EUR, pentru un număr de maxim 7 artiști/ echipe artistice. Aceasta sumă include toate cheltuielile aplicabile pe care artistul le poate avea pentru a crea instalația.

  • Câștigătorii

Criteriile de selecție luate în considerare de juriu vor fi: originalitatea și creativitatea, conceptul, impactul, fezabilitatea.

Participanţii pot înscrie unul sau mai multe proiecte.

Avem mare grijă să respectăm caracteristicile organice și arhitecturale ale parcului. Artiștii trebuie să evite deteriorarea mediului, iar toate materialele folosite trebuie să reziste la condiții neprielnice de mediu.

Mai multe detalii despre condițiile de participare, calendar și alte aspecte importante găsiți în Regulamentul de concurs.

Organizatori

Asociația Culturaft, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala Mureș și Consiliul Județean Mureș, prezintă prima ediție a concursului ARTDOOR

Culturaft este o organizație nonprofit din România care sprijină sectorul cultural prin proiecte ce încurajează tineri artiști din diferite domenii. Activă din anul 2011, Asociația Culturaft oferă artiștilor o platformă pentru a se promova în fața unei audiențe cât mai mari, printre beneficiarii proiectelor derulate numărându-se trupe autohtone precum Les Elephants Bizarres, Grimus și Electric Fence.

Consiliul Județean Mureș este o instituție guvernamentală care are un angajament puternic față de dezvoltarea județului Mureș, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere social și cultural. Instituția își propune să susțină comunitățile locale pentru ca acestea să se poată dezvolta și să poată oferi servicii publice de calitate.

Ordinul Arhitecților din România promovează calitatea produsului de design arhitectural și urban, prin reprezentarea profesiei de arhitect, urmărind exercitarea competentă și calificată a acestei profesii.

Juriu

Proiectele înscrise vor fi jurizate cu mare atenție de:

Mircea Cantor este un artist născut în România care urmărește tradiția artistului francez Marcel Duchamp, dând o altă turnură unor obiecte obișnuite. Este cunoscut pentru filmele sale evocatoare, metaforice și instațiile mix-media. În lucrările sale, Mircea Cantor examinează ideologiile concurente, războiul, deplasarea, sinele și multivalența.

Attila Kim este Comisarul României pentru Biennale di Venezia International Art Exibition 2017 și arhitectul român cu cele mai multe premii naționale. Proiectele sale se extind pe scară largă, de la un centru ecologic din mediul rural până la proiecte rezidențiale, și colaborari cu Bienala de la Veneția și Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC). În 2016, Attila Kim a primit din partea Institutului Aspen România Premiul de Leadership pentru Arte și Societate pentru contribuția adusă patrimoniului cultural.

Angela Kovacs este arhitect și președinte al Ordinului Arhitecților din România, precum și membru al Comisiei Tehnice de Urbanism din județul Mureș. Printre proiectele pe care le coordonează se numără Anuala de Arhitectură Mureș, eveniment ce premiază cele mai bune lucrări de arhitectură din județ.